Våffelbonanza!

vafflor

På lördag är det våffeldagen, men vi smygstartar redan nu! Här kommer tre smarriga recept; två matiga och en söt variant. Varsågoda och njut!

Våfflor med avokado och rökt lax

Du behöver:

1 paket våffelmix

4 avokados

1 msk limesaft

salt och malen vitpeppar

200 g rökt lax i skivor

Gör såhär:

  1. Gör våfflorna enligt paketet. Lägg dem på ett ugnsgaller och ställ in gallret i ugnen på 50°. Tips! Sätt en träsked i ugnsluckan så att den hålls lite öppen. Då håller sig våfflorna varma och krispiga.
  2. Mosa två av avokadorna, och hacka de andra två i centimeterstora tärningar. Blanda ihop med limesaft och smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg upp en klick avokadoröra på varje våffelhjärta, och toppa med en halv skiva rökt lax.

Potatisvåfflor med löjrom och räkor

Du behöver:

300 g potatis

3,5 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g smör

Salt

30 g löjrom/portion

3 dl crème fraiche

1 citron, skalet av

1 knippe dill

1 rödlök

200 g skalade räkor

Gör såhär:

  1. Smält smöret.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör samman. Häll i resten av mjölken och vispa till en slät smet.
  3. Riv potatisen fint, pressa ur vattnet och rör ner i smeten.
  4. Grädda potatissmeten till våfflor i smörat våffeljärn.
  5. Vispa crème fraiche och rivet citronskal med elvisp till en tjock och fluffig smet.
  6. Lägg på räkor och den smaksatta crème fraichen på våfflorna, och toppa med löjrom, finhackad rödlök och dill.

Våfflor med hallonparfait

Du behöver:

250 g crème fraiche

250 g tinade hallon, tinade

3-4 äggvitor

2 dl strösocker

0,5 dl vatten

Dekorering:

Färska hallon

Florsocker

Våffelsmet

1 vaniljstång

120 g smält smör

3,5 dl vetemjöl

1 msk strösocker

1 tsk bakpulver

4 ägg

4 dl mjölk

Skalet från 1 citron

Gör så här:

  1. Hallonparfait
    Mosa hallonen lätt med en gaffel i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. När lagen når 121 grader häller du i den försiktigt i bunken samtidigt som du vispar med elvispen på maxhastighet. Fortsätt sedan att vispa på medelhastighet tills marängen har svalnat. Vänd i hallonen och till sist crème fraiche. Häll upp allt i en form, plasta med plastfolie och frys in i 2-3 timmar. Låt sedan stå i rumstemperatur i ca 20 minuter innan servering.
  2. Våfflor
    Smält smöret i en kastrull, dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i det smälta smöret.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i ägg och lite av mjölken i taget med en visp. Blanda runt till en slät och fin våffelsmet. Sist tillsätter du det smälta smöret och citronskalet.
  4. Hetta upp våffeljärnet ordentligt och pensla på lite smör. Häll på lagom med smet och grädda våfflorna ca 2-3 minuter. Servera med färska hallon och hallonparfaiten.
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
0 Delningar

Vi summerar nyheter för mammor

Följ oss på