På lördag är det våffeldagen, men vi smygstartar redan nu! Här kommer tre smarriga recept; två matiga och en söt variant. Varsågoda och njut!
Våfflor med avokado och rökt lax
Du behöver:
1 paket våffelmix
4 avokados
1 msk limesaft
salt och malen vitpeppar
200 g rökt lax i skivor
Gör såhär:
- Gör våfflorna enligt paketet. Lägg dem på ett ugnsgaller och ställ in gallret i ugnen på 50°. Tips! Sätt en träsked i ugnsluckan så att den hålls lite öppen. Då håller sig våfflorna varma och krispiga.
- Mosa två av avokadorna, och hacka de andra två i centimeterstora tärningar. Blanda ihop med limesaft och smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp en klick avokadoröra på varje våffelhjärta, och toppa med en halv skiva rökt lax.
Potatisvåfflor med löjrom och räkor
Du behöver:
300 g potatis
3,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
Salt
30 g löjrom/portion
3 dl crème fraiche
1 citron, skalet av
1 knippe dill
1 rödlök
200 g skalade räkor
Gör såhär:
- Smält smöret.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör samman. Häll i resten av mjölken och vispa till en slät smet.
- Riv potatisen fint, pressa ur vattnet och rör ner i smeten.
- Grädda potatissmeten till våfflor i smörat våffeljärn.
- Vispa crème fraiche och rivet citronskal med elvisp till en tjock och fluffig smet.
- Lägg på räkor och den smaksatta crème fraichen på våfflorna, och toppa med löjrom, finhackad rödlök och dill.
Våfflor med hallonparfait
Du behöver:
250 g crème fraiche
250 g tinade hallon, tinade
3-4 äggvitor
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
Dekorering:
Färska hallon
Florsocker
Våffelsmet
1 vaniljstång
120 g smält smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk bakpulver
4 ägg
4 dl mjölk
Skalet från 1 citron
Gör så här:
- Hallonparfait
Mosa hallonen lätt med en gaffel i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. När lagen når 121 grader häller du i den försiktigt i bunken samtidigt som du vispar med elvispen på maxhastighet. Fortsätt sedan att vispa på medelhastighet tills marängen har svalnat. Vänd i hallonen och till sist crème fraiche. Häll upp allt i en form, plasta med plastfolie och frys in i 2-3 timmar. Låt sedan stå i rumstemperatur i ca 20 minuter innan servering. - Våfflor
Smält smöret i en kastrull, dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i det smälta smöret. - Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i ägg och lite av mjölken i taget med en visp. Blanda runt till en slät och fin våffelsmet. Sist tillsätter du det smälta smöret och citronskalet.
- Hetta upp våffeljärnet ordentligt och pensla på lite smör. Häll på lagom med smet och grädda våfflorna ca 2-3 minuter. Servera med färska hallon och hallonparfaiten.